Fabels*2

Fitness is typisch zoiets waar iedereen verstand van meent te hebben. Het probleem? Er is ook zo’n gruwelijke hoeveelheid onzin in de omloop dat je beter niet naar Jan en alleman kunt luisteren!
Hou jij bij het sporten nog steeds rekening met één van de hieronder genoemde punten? Dan is het tijd om daar gauw mee op te houden!

 

1. Hoe langer de training, hoe beter

Kwantiteit is bij sporten niet altijd hetzelfde als kwaliteit. In tegendeel: ellenlange trainingen leveren alleen maar extra schade op. Zo gaat je lichaam bij zulke continue belasting meer van het stresshormoon cortisol aanmaken – dat juist voor spierafbraak kan zorgen. Of je daar nou blijer van wordt… Als je de work-out goed plant en niet teveel met anderen praat, is dat meer dan genoeg tijd.
 

2. Je moet elke dag trainen

Ook bij deze aanname worden kwaliteit en kwantiteit weer hopeloos door elkaar gehaald. Nee, je spieren verdwijnen niet bij toverslag als je een dag niet in de sportschool staat. Ook met drie trainingen per week kun je al heel mooie resultaten behalen. Voel je dus vooral niet bezwaard om met krachttraining of fitness te beginnen als je weinig tijd hebt. Alle kleine beetjes helpen.
 

3. Krachttraining kan alleen in de sportschool

Toegegeven, de sportschool is een heel handige omgeving voor krachttraining. We zien je liever at The Jim Fitness natuurlijk. Je hebt daar immers toegang tot alle materialen die je maar nodig zou kunnen hebben. Maar soms heb je een hele drukke schema en af en toe komt het niet uit om naar de gym te gaan, is het echter ook prima mogelijk om thuis te sporten! Met een goed matje en wat gewichten kom je vaak al een heel eind.
 

4. Je moet zo zwaar mogelijk trainen

Kijk, het is waar dat zwaar trainen (progressive overload) zorgt voor spiergroei. Maar dat wil niet zeggen dat je ten koste van alles voor de zwaarst mogelijke gewichten moet gaan. Als je de rotdingen nauwelijks van de vloer krijgt, loop je bijvoorbeeld vooral veel risico om blessures op te lopen.
 
Hetzelfde geldt als het gewicht het moeilijk maakt om je oefeningen met de juiste techniek uit te voeren. Stop altijd zodra je begint te smokkelen!
 

5. Meer herhalingen geeft meer spierdefinitie

Aan de andere kant heb je mensen die zeggen dat je juist lichtere gewichten en meer herhalingen moet gebruiken. Dat zou ervoor zorgen dat je spieren beter zichtbaar worden. Helaas zorgt er maar één ding voor gedefinieerde spieren, en dat is een laag vetpercentage. Die herhalingen kúnnen nuttig zijn, maar dan vooral om het uithoudingsvermogen van je spieren te verbeteren!
 

6. Verander je routine constant

Het is waar dat je spieren af en toe weer even moeten ‘prikkelen’ om te blijven groeien. Dat betekent echter niet dat je je training wekelijks om moet gooien! Op die manier heeft je lichaam nauwelijks tijd om zich aan de veranderde belasting aan te passen. Hou een routine altijd minstens zes tot acht weken vol voordat je weer op een ander overgaat.
 

7. Apparaten zijn beter dan vrije oefeningen

Deze fitness fabel leidt ertoe dat veel mensen eeuwig in apparaten blijven hangen. Zonde, want daarmee isoleer je je spieren juist onnodig. Beter is het om vooral vrije oefeningen te gebruiken, waarmee je hele spiergroepen aanspreekt. Apparaten zijn dan geschikt om eventuele ‘achterblijvers’ extra te stimuleren, of om de details goed te krijgen door heel geïsoleerd te trainen.
 

8. Cardio is dé manier om af te vallen

Loop jij dagelijks een uur hard om dat buikvet weg te krijgen? Slecht nieuws: ook dat kan effectiever! Je verbrandt met cardio namelijk relatief weinig calorieën. Een ongecontroleerd eetpatroon compenseert zo weer voor die extra verbranding, en daar schiet je natuurlijk niets mee op. Pas eerst je voeding aan, en begin met krachttraining. Daarna kun je cardio er eventueel als extraatje bij doen.
 

9. Plaatselijk vet verbranden

Ook buikspieroefeningen zijn helaas niet de manier om van dat kwabje af te komen. Je lichaam haalt energie uit vet namelijk niet alleen uit de plek die je aan het trainen bent.
Vet wordt gelijkmatig over je hele lichaam opgeslagen, en wordt ook weer van over je hele lichaam weggewerkt. Om buikvet kwijt te raken, zul je dus een algeheel calorietekort moeten creëren.
 

10. Zonder spierpijn geen resultaten

Spierpijn is het gevolg van spierschade, en spierschade zorgt uiteindelijk voor groei. De fitness fabel dat je geen resultaten boekt als je geen spierpijn hebt, komt dus wel ergens vandaan. Het probleem? Spierschade hóéft geen pijn te doen.
Bij sommige mensen zijn de pijnreceptoren in de spieren gewoon minder gevoelig. Bovendien wordt spierpijn minder naarmate je vaker traint. Train je goed, maar heb je geen spierpijn? Maak je dan geen zorgen!
 

11. Zonder zweet geen resultaten

Ook zweet wordt nog wel eens als indicator gebruikt voor de resultaten die je behaalt. Wederom een fabel! Je zweet meer afhankelijk van lichaamsbouw, genen, geslacht, temperatuur en nog heel wat andere factoren. Als je helemaal niet zweet is er misschien reden om je zorgen te maken. Maak je echter niet druk als je niet drijfnat bij de gewichten vandaan komt.
 

12. Sporten op een lege maag is beter

In het kort: je gaat er echt niet meer vet door verbranden. De vetverbranding vindt namelijk niet alleen tijdens de training plaats, maar ook in de uren daarna. En als je na de training wel eet, verbrand je per saldo dus evenveel als wanneer je ervoor eet.
 

13. Sporten op een lege maag is gevaarlijk

Je hebt dan ook weer mensen die zeggen dat het gevaarlijk is om op de nuchtere maag te sporten. Zo ernstig is het dan ook weer niet. Als jij je bij lage bloedsuikers slecht kunt concentreren, dan is het natuurlijk niet zo verstandig om hongerig aan de slag te gaan. Maar vind je het lekker om voor het ontbijt een rondje te rennen? Voel je dan vooral vrij om het te doen.
 

14. Vrouwen worden te breed van krachttraining

Veel vrouwen durven niet aan krachttraining te beginnen, omdat ze bang zijn dat ze er als een soort hulk uit komen te zien. Goed nieuws: dat risico loop je niet. Als vrouw produceer je namelijk niet genoeg testosteron voor zulke enorme spieren. Bovendien gaat spiergroei geleidelijk – je wordt niet opeens wakker met armen als staalkabels. Wordt de boel toch te breed, dan kun je ruim op tijd gas terugnemen.
 

15. Van krachttraining word je stijf

Er bestaat het gekke idee dat je spieren van krachttraining korter of stijver worden. Waar we eigenlijk maar één ding over kunnen zeggen: weet je wáár je stijf van wordt? Van de hele dag bankhangen en stilzitten. Goed, spierpijn is niet heel bevorderlijk voor de flexibiliteit, en natuurlijk moet je blijven variëren in je training. Pak je dat goed aan, dan verander je echt niet opeens in een stijve hark.