10 hardnekkige voedingsfabels

Er zijn behoorlijk veel fabeltjes in de voedings- en dieetwereld. Ik kom deze in de praktijk dan ook regelmatig tegen. In dit artikel ga ik in op de 10 hardnekkigste fabeltjes over onze voeding. 


Fabel 1: Koolhydraten zijn slecht voor ons en maken dik
Laat ik meteen met de deur in huis vallen: van koolhydraten en suikers word je niet dik. Je komt pas aan als je meer energie eet en drinkt dan je eigenlijk nodig hebt. Er is dan sprake van een positieve energiebalans. Natuurlijk kun je wel aankomen door veel koolhydraten te eten, maar dit komt doordat je te veel energie tot je neemt.

Fabel 2: Vers is gezonder dan ingevroren
Verse producten hebben voor veel mensen een natuurlijke aantrekkingskracht. “Vers” klinkt gewoon beter dan “ingeblikt” of “bevroren” fruit en groenten. Maar alleen omdat een voedingsmiddel “vers” is, betekent dat nog niet dat het voedzamer is. Over het algemeen hebben verse en bevroren groenten en fruit een vergelijkbare voedingswaarde.

Fabel 3: Melk is slecht voor onze botten
In landen waar veel zuivel wordt geconsumeerd komt meer osteoporose en botbreuken voor. 1+1 =2 denk je dan, toch? Nou, niet helemaal.

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de sterkte van de botten. Erfelijkheid is de belangrijkste factor. Voeding en lichaamsbeweging spelen daarnaast ook een belangrijke rol. En laten nou net die factoren niet optimaal te zijn in landen waar veel zuivel wordt geconsumeerd.

Qua voedingsstoffen zijn eiwit, calcium, en vitamine D de belangrijkste elementen die bijdragen aan een gezonde botdichtheid. Melk is rijk aan deze voedingsstoffen.
Melk en zuivel wordt over het algemeen in een verdomhoekje gedrukt.

Fabel 4: Vaker eten versnelt je metabolisme
Vaak hoor je dat je metabolisme en vetverbranding trager worden wanneer je minder vaak eet. Het klopt dat de vertering van voeding energie kost. Maar de maaltijdfrequentie, oftewel hoe vaak je eet beinvloedt niet je metabolisme. Uit onderzoek blijkt dat als je een gelijke hoeveelheid calorieën per dag eet het aantal maaltijden geen verschil maakt voor het metabolisme.

Fabel 5: We kunnen maximaal 20-25 gram eiwit per keer opnemen
Moet je meerdere keren op een dag eten om je eiwitinname te verspreiden? Neemt je lichaam maar 20 gram per keer op? Tot tien jaar geleden werd gedacht dat je lichaam maximaal 20 tot 25 gram eiwit kon omzetten voor spieropbouw. Maar ook dit blijkt achterhaald. Je kunt veel meer eiwit opnemen per maaltijd.

Fabel 6: Ik heb een eiwitshake nodig als ik fanatiek sport
Eiwitshakes zijn het wondermiddel voor een gespierd lichaam. Tenminste, als je de advertenties van de supplementenindustrie moet geloven. Helpt dit dan echt voor je spierherstel of spiermassa?

Het simpele antwoord: nee.

Je kunt namelijk prima voldoende eiwitten halen uit je voeding. Een eiwitshake is vooral gemak, omdat je het zo opdrinkt. Maar het is niet beter dan eiwitten uit je voeding. Gewone voeding bevat namelijk ook andere voedingsstoffen die je nodig hebt.

Fabel 7: Koffie droogt je uit
Vaak hoor je dat koffie en thee niet bijdragen aan de vochtinname, maar juist zorgen voor vochtverlies. Zo zou elke kop koffie moeten worden gecompenseerd met de inname van een extra glas water, om uitdroging te voorkomen.
Het klopt inderdaad dat cafeïne ervoor zorgt dat je sneller naar de wc moet. Maar je verliest over de dag niet meer vocht wanneer je koffie drinkt. Kortom: koffie leidt niet tot uitdroging en al die kopjes die je achterover tikt tellen gewoon mee.

Fabel 8: Van ‘s avonds eten kom je aan
Eet je na 8 uur ‘s avonds, dan gaat dit direct naar de heupen. Of toch niet?
Er wordt vaak gedacht dat onze stofwisseling ‘s avonds platligt en dat we daarna niks meer verbranden. Maar ook na 20.00 ‘s avonds gaat je lichaam gewoon door met energie verbranden. Je lichaam verbruikt tijdens het slapen ook energie en heeft dan ook voedingsstoffen nodig om alle processen in werking te houden. De energie die je hebt wordt niet per direct verteerd en opgeslagen. Dit wordt over meer dan 24 uur verspreid.

Waarom denken mensen dan vaak toch af te vallen als ze ‘s avonds niet meer eten?
Simpel, ze eten over de dag minder. ‘s Avonds wordt er vaak juist naar de calorierijke snacks gegrepen, en eet je niet vanuit honger maar heb je gewoon trek. Als jij na 20:00 uur geen snacks meer neemt bespaart dit calorieën en val je af.

Fabel 9: Je verbrandt meer vet als je sport op een nuchtere maag
Je zou het niet verwachten, maar er zit enigszins een bron van waarheid in deze stelling. Je verbrandt in verhouding inderdaad meer vetten als je sport op een nuchtere maag. Maar dit betekent niet dat je meer calorieën verbrandt.
Ondanks dat je meer vetten verbrandt bij een inspanning op een nuchtere maag, betekent dit niet dat je meer calorieën verbrandt – en zal je door te trainen op een nuchtere maag hoogstwaarschijnlijk niet sneller afvallen.

Daarnaast heeft het sporten op een nuchtere maag een negatieve invloed op de prestaties. De kans is dan ook groot dat je minder puf hebt om te sporten en sneller je sportsessie afbreekt.

Fabel 10: Brood is ongezond
Is het nou wel of niet verstandig om brood te eten?
Ik hoor regelmatig van klanten dat ze geen brood willen eten omdat ze denken dat het ongezond is. Brood kán inderdaad ongezond zijn. Als je een glutenintolerantie hebt bijvoorbeeld. Maar er zijn maar weinig mensen die daadwerkelijk een allergie of intolerantie voor gluten hebben.

Anderzijds hoor ik dat brood een dikmaker is. En ja, brood kan inderdaad dik maken. Maar dat geldt voor alle voeding!
Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kom je aan. Een snee brood bevat +/- 80 kcal. Je moet hier dus behoorlijk veel van eten, wil je aankomen.

 




























Bron: www.fit.nl