Beginnende Sporter *6

Voeding

Zoals we eerder beschreven zijn veel beginnende fitness’ers gefocust op de trainingen. Maar de training is maar een onderdeel van de realisatie van spiergroei. Zo dien je naast de prikkel, de training, voldoende bouwstoffen tot je te nemen en goed te rusten. Immers, spieren groeien in rust. Wat moet je dan eten? Veel bouwstenen haal je uit proteine, ook wel eiwitten. De belangrijkste bronnen van eiwitten zijn:
 
Biefstuk
Mager rundvlees bevat essentieel veel eiwitten en wordt vaak gegeten door bodybuilders. Naast de eiwitten zitten er ook andere voedingsstoffen in rundvlees, zoals ijzer en creatine. Let op dat je niet teveel rood vlees consumeert.
 
Kip
Een andere bron van proteine is kip. Kip bevat net als biefstuk erg veel proteine en is erg mager. Dit is ideaal voor mensen die spieren willen opbouwen. Als alternatief op kip zou je ook kalkoen kunnen nemen.
 
Tonijn
Tonijn, of hoe Jessica Simpson het noemde, the chicken of the sea, is een van de beste soorten vis die je kan eten als je spieren wilt kweken. Er zit bijna net zoveel eiwit in als in kip en biefstuk, maar een groot voordeel van tonijn is dat het ook nog eens belangrijke vetten bevat zoals Omega 3.
 
Eiwitshake
Om jezelf niet de hele dag te vermoeien met biefstuk, kalkoen, kip en tonijn zijn er ook supplementen in de vorm van eiwitshakes die je kan nemen om aan de nodige proteine te komen.
 
Eieren
Een andere bron van goede eiwitten zijn eieren.
 
Havermout
Een goede bron van energie is zonder twijfel havermout. Start je dag goed en begin met havermout, wat zorgt voor een langzame opname van koolhydraten waardoor je een stabiel energiepijl krijgt gedurende de hele dag.
 
Bruine rijst
Net als bij havermout wordt bruine rijst aanbevolen als goede bron van koolhydraten. Voordeel van bruine rijst is dat het langzaam wordt opgenomen en dus geen insuline piek veroorzaakt.
 
Fruit en groente
Vergeet niet dat je naast eiwitten en koolhydraten ook vitaminen en mineralen nodig hebt. Deze kun je halen uit je groente en fruit. Daarnaast is fruit een goede en lichte bron van koolhydraten. Goed om af te wisselen of om je havermout of kwark mee te verrijken.
 
Noten
Essentieel in je voeding zijn je vetten. De vetten die wij hier bedoelen zijn niet de vetten die je haalt uit de frituurpan, maar uit de noten. De noten die aanbevolen worden zijn amandelen, walnoten en pinda’s.
 
Kwark
Tot slot: voor het slapen gaan een bakje met kwark. Kwark bevat eiwitten die langzamer worden opgenomen door je lichaam, waardoor het in slaaptoestand voldoende bouwstenen heeft om spierafbraak te voorkomen, maar ook om spiergroei te bevorderen.