Healthy Meal *5

Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst: lekker als koolhydraatarm bijgerecht!
 

Bloemkoolrijst is een populaire vervanger voor normale rijst. Dat is niet zo gek, want bloemkoolrijst bevat minder koolhydraten en meer vitamines en mineralen dan gewone rijst. Bloemkoolrijst wordt in veel koolhydraatarme recepten gebruikt als bijgerecht. Zo is bloemkoolrijst heerlijk bij een Indiase curry, stoofpot, of gekruid vlees. Maar hoe komt het dat men massaal bloemkoolrijst eet? Je zou in eerste instantie denken dat het niet lekker is, maar het tegendeel is waar. De fijnere structuur van de bloemkoolrijst zorgt voor een hele andere smaakbeleving.


Hoe maak je bloemkoolrijst?
 

Bloemkoolrijst kun je tegenwoordig kant-en-klaar kopen in de grote supermarkten. Het is echter voordeliger om de bloemkoolrijst zelf te maken. Zo kun je van een grote bloemkool 600 gr bloemkoolrijst maken. De bloemkoolrijst die je niet gaat gebruiken kun je gemakkelijk invriezen. Verdeel de rijst dan in porties van 200 gr, zodat je altijd een portie bloemkoolrijst bij de hand hebt. Hieronder wordt uitgebreid uitgelegd hoe je zelf bloemkoolrijst maakt. Het is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten.
  • https://www.lowcarbchef.nl/content/themes/foodica/tr-images/icon-clock-gray.pngBereidingstijd: 10
  • https://www.lowcarbchef.nl/content/themes/foodica/tr-images/icon-clock-gray.pngKooktijd: 15
  • https://www.lowcarbchef.nl/content/themes/foodica/tr-images/icon-cutlery-gray.pngPorties: 6 porties
     

Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool
  • keukenmachine of rasp

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak de bloemkool en snijd alle bruine en zwarte plekken weg. Verwijder vervolgens de bladeren van de bloemkool. Snijd de bloemkool door de helft en verwijder de stronk. Snijd wat over is van de bloemkool in even grote roosjes.
  2. Doe de roosjes vervolgens in de keukenmachine en verpulver ze tot gehakt (niet helemaal fijn gemalen). Als je geen keukenmachine hebt kan je ook een rasp gebruiken, dit duurt alleen wat langer.
  3. Verdeel de bloemkoolrijst over 3 diepvrieszakjes en vries in wat je niet gaat gebruiken. Pak een bakplaat bekleed met bakpapier. Plaats de bloemkoolrijst in een enkele laag op de bakplaat. Bak de rijst 12 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de rijst minstens één keer om tijdens het bakken in de oven.
  4. Een andere mogelijkheid is om de rijst in een pan te bakken. Verhit een kleine hoeveelheid olijfolie of kokosolie in een koekenpan op een middelhoog vuur. Voeg de bloemkool rijst toe aan de pan en roerbak de rijst 5 minuten. Serveer de rijst warm met fijngesneden lente-ui.

Voedingswaarden
  • Portiegrootte : 100 gr
  • Calorieën : 24
  • Vetten : 0
  • Koolhydraten : 3,0
  • Eiwitten : 2,0