Komt je lichaam in een spaarstand als je te weinig eet?

Je hebt vast wel eens artikelen voorbij zien komen die alarmeren dat je niet te weinig moet eten, omdat je lichaam anders in de spaarstand terechtkomt waardoor afvallen lastiger wordt. In hoeverre klopt het dat je lichaam veel zuiniger wordt als je gaat afvallen?

Om hier meer duidelijkheid over te krijgen deden we navraag bij een expert op dit gebied, hoogleraar Klaas Westerterp. Lees hier zijn bevindingen.

Westerterp: “Als iemand afvalt, dan heeft diegene vaak een lager energiegebruik dan je zou verwachten op basis van lengte en lichaamsgewicht.
Dit komt inderdaad doordat je lichaam in een soort spaarstand terecht komt. Maar de spaarstand moet niet overdreven worden en als excuus gebruikt worden. Het verklaart namelijk maar een paar procent in de daling van de ruststofwisseling.”

Kleiner lichaam heeft minder energie nodig
Als je afvalt, betekent dat dat je steeds minder moet eten om op gewicht te blijven. Hoe kleiner je lichaam, hoe minder energie je nodig hebt. Of zoals Westerterp het verwoordt: “de grootste daling van het energiegebruik komt doordat diegene na het gewichtsverlies simpelweg minder energie nodig heeft”.

Minder eten betekent vaak minder bewegen
Als je minder gaat eten kan dat ervoor zorgen dat je minder energie of puf hebt om te bewegen. Westerterp: “Verder is het vaak zo dat als mensen minder eten dan ze nodig hebben, ze minder actief worden. Er is bijvoorbeeld een studie gedaan waarbij mensen een half jaar lang de helft kregen van wat ze normaal gebruikten. Vervolgens zagen de onderzoekers de grootste daling in hun dagelijkse beweging.
Mensen werden ontzettend sloom en hadden nauwelijks meer energie om te bewegen. Dit is natuurlijk wel een extreem voorbeeld, maar mijn verwachting is dat mensen ook vaak minder actief worden bij minder grote energietekorten.

Kortom: het is inderdaad waar dat het lichaam in een spaarstand terecht kan komen. Maar dit heeft een geringe bijdrage in de daling van de stofwisseling.”
 

Bron: fit.nl