Lichaam ontgiften en zuiveren na de eindejaarsfeesten

Met de eindejaarsfeesten kan je er moeilijk om heen: de feestjes en de etentjes waarbij er lekker en vooral véél gegeten en gedronken wordt. Deze sociale verplichtingen zorgen ervoor dat je calorieënverbruik en je alcoholgebruik hoger zullen liggen dan normaal. Eet je teveel in korte tijd dan ontwikkel je mogelijk een indigestie. Bovendien zal je slaappatroon verstoord geraken doordat je tot in de vroege uurtjes zal feesten. Daarom zal je waarschijnlijk enkele kilo's bijkomen en van je fitheid verliezen. Welke tips kunnen helpen om je lichaam te ontgiften en te zuiveren van afvalstoffen na de eindejaarsfeesten?
 

Uitzweten in de sauna

De sauna is een ideale manier om je lichaam te zuiveren van allerlei middelen die je tijdens de eindejaarsfeesten tot je hebt genomen. Denk maar aan het gebruik van alchohol, dat bij de meeste mensen een stuk hoger ligt dan normaal. En bovendien een grotere hoeveelheid calorieën, die ongetwijfeld zorgen voor extra kilo's. De sauna zorgt ervoor dat je gaat zweten en dat er afvalstoffen uit je lichaam verwijderd worden. Geniet van een saunasessie van vijftien à twintig minuten en neem op het einde een frisse douche om de bloeddoorstroming weer op gang te brengen.

Lichaam ontgiften door lichaamsbeweging

Ook lichaamsbeweging is positief voor het afvoeren van afvalstoffen. In de winterperiode is het natuurlijk moeilijker om het huis uit te gaan en eens lekker te gaan fietsen of joggen, maar om dit probleem op te lossen is er de fitnesszaal. Aangeraden is om na de feestdagen vier of vijf keer te gaan fitnessen om je lichaam te zuiveren van afvalstoffen. In het begin zal je vermoeid thuiskomen, maar na enkele keren zal je je beter voelen en merken dat je lichaam gezuiverd is van de eindejaarsetentjes.

Regelmatig slaappatroon

Met de feestdagen geraakt je slaappatroon in de war: je feest tot in de vroege uurtjes en gaat laat slapen. Ook eet je vaak later en ga je met een volle maag slapen. Dit verstoort je normale slaappatroon, waardoor je lichaam het moeilijker heeft om te recupereren. Daarom is het goed om na de feesten weer op je normale uur te gaan slapen en op te staan, zodat je lichaam je snel kan aanpassen. Tip: geniet van het voordeel van de sauna en/of de lichaamsbeweging om gemakkelijker in slaap te geraken. De sauna en de fitness maken je lichaam moe zodat je zal gaan snakken naar een deugddoende slaap.

Mineraalwater

De manier om je lichaam te zuiveren is door afvalstoffen uit het lichaam weg te werken. Een middel dat hierbij helpt is het drinken van water. Door veel water te drinken verkleint de kans dat afvalstoffen achterblijven in je lichaam. Bovendien helpt het drinken van water om je nieren te zuiveren, die samen met de lever de organen vormen waar de afvalstoffen verwerkt worden. Het is aangeraden om je minstens één week na de feesten aan het minimum van anderhalve liter water per dag te houden.

Groenten en volkorenbrood

Om de afvalstoffen verder af te voeren is het goed om volkorenbrood te eten. Volkorenbrood bevat veel vezels en zorgt voor een vlottere stoelgang. Op het vlak van groenten is het aangeraden om te kiezen voor spinazie, artisjok en kool. Vergeet zeker niet om look te gebruiken in het bereiden van je maaltijden. Look is goed voor de lever, die bij het afvoeren van de afvalstoffen best wel wat extra steun kan gebruiken.

Citroensap

Fruit is goed om je lichaam weer de nodige energie te geven en op krachten te komen. Een goed voorbeeld van een energie-boost is het eten van een kiwi. Bovendien hebben sommige vruchten een zuiverende werking, zoals de citroen. De citroen is goed voor de galblaas en voor de lever, die het zuiveringsstation bij uitstek is van je lichaam. Aangeraden is om 's morgens een glas water met geperst citroensap of enkele druppels citroenextract te drinken om je lichaam vanaf het begin van de dag zuiver te houden. Het drinken van citroensap kan je bijvoorbeeld een of twee weken na de eindejaarsfeesten aanhouden om je vermoeide lichaam te zuiveren en te laten recupereren.

Detoxen met supplementen

Zoals gezegd is de lever een van de meest cruciale organen als het aankomt op het verwerken van afvalstoffen. Maar ook de nieren spelen een belangrijke rol op dat vlak. Het kan dan ook nuttig zijn om de lever en de nieren te ondersteunen bij die zuiveringsfunctie door middel van supplementen. Op deze manier kan je je lichaam verder helpen te ontgiften en te "detoxen". Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om zich van giftige stoffen (alcohol, vetten, enz...) te ontdoen.

Enkele voorbeelden van dergelijke detox-supplementen zijn:

  • Swisse Lever Multivitaminen
  • Pervital Dexox Balance
  • Matisson Body Detox
BRON: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl