Thaise Som Tum Salade

Als je ooit in Thailand bent geweest, dan heb je deze salade vast wel eens gegeten! Som Tum, oftewel papayasalade, is een echte klassieker in de Thaise keuken en heel simpel en snel te maken. In Thailand maken ze hem met onrijpe papaya, maar aangezien die in ons landje niet zo makkelijk te krijgen zijn is een zakje gesneden witte kool een prima alternatief. Ook als de Oosterse keuken niet zo jouw ding is, is deze salade een aanrader!

Nog een groot pluspunt van dit recept is dat alle ingrediënten erg goedkoop zijn; een prima budgetmaaltijd wanneer je aan het einde van je geld nog een beetje maand over hebt dus 😉

 

  • 5 minuten voorbereiding
  • 10 minuten kooktijd
  • Avondeten
  • 1 portie(s)

Ingrediënten

  • 2 tenen Knoflook
  • dikke snuf Zout
  • 2 eetlepels ongezouten pinda’s
  • 1 Chilipeper
  • 1 theelepel Suiker
  • 1 Limoen
  • 2 Tomaten
  • 150 gram Sperziebonen
  • 200 gram gesneden witte kool

Bereidingswijze

  1. Doe de knoflook, chilipeper, suiker, 1 eetlepel pinda’s, de sojasaus en het zout in een blender. Voeg alles toe aan een grote kom.
    Heb je geen blender, dan kun je ook alle ingrediënten fijnhakken en in een kom mixen.
  2. Snijd de limoen door de helft en pers uit boven de kom. Bewaar de helften eventueel voor de garnering.
  3. Snijd de sperziebonen in stukken van 2-3 centimeter en kook ze kort. Zorg ervoor dat ze nog flink knapperig zijn. Kook ze dus niet tot ze grijs uitvallen zoals je oma zou doen, maar houd ze lekker fris groen.
  4. Koel de sperziebonen af met koud water en giet ze af.
  5. Snijd de tomaten elk in zo’n 8 stukken. Voeg samen met de sperziebonen toe aan de kom en roer even door.
  6. Voeg 200 gram gesneden witte kool toe aan de kom. Je kunt de witte kool voorgesneden kopen bij de supermarkt, of zelf een kool in dunne reepjes snijden. Mix alles goed door.
  7. Voeg de tweede eetlepel pinda’s toe als garnering, samen met de overgebleven limoenhelften.

Variatietips:

  • Maak er een lekkere eiwitrijke maaltijdsalade van door vega kipstuckjes en een koolhydraatbron zoals quinoa toe te voegen. Of voeg er bijvoorbeeld een portie warme rijst en gemarineerde tempeh of tofu aan toe om er een warme avondmaaltijd van te maken.
  • Niet zo gek op pittig eten? Vervang de rode peper door een snufje zwarte peper.
  • Verwerk je onrijpe of rijpe fruit in deze salade voor een extra frisse twist.
  • Voeg extra groenten zoals spinazie of broccoli toe.

 

  • 249 kilocalorieën per portie
  • 14 gram eiwitten
  • 30 gram koolhydraten
  • 10 gram vetten

Bron: fit.nl

 

Delen: