Veel zweten tijdens sporten, belangrijk?

Zweten: niemand is er echt dol op. Veel mensen vinden het zelfs bijzonder gênant als ze er last van hebben. Zelfs in de sportschool kan een donkere vlek onder je oksel al heel beschamend aanvoelen! Toch hoor je ook vaak dat het echt essentieel is veel te zweten als je in de sportschool bezig bent. Als je niet gezweet hebt, zo gaat het verhaal, heb je waarschijnlijk ook niet zo veel zinnigs uitgevoerd.
Zweten zou je dan ook helpen om af te vallen. Hoeveel is daar nu van waar? Is veel zweten inderdaad essentieel, of zijn er veel meer factoren van belang? En wat doe je als je té veel zweet? Allemaal vragen waar we vandaag in de blog op in gaan.

 

Waarom zweet je?

 
Zoals genoemd is zweet voor veel mensen vooral een ergernis, die ze met veel zeep en deodorant te lijf gaan. Zweten is echter een bijzonder noodzakelijk lichamelijk proces! Dit is namelijk de belangrijkste methode van je lichaam om overtollige warmte af te voeren. Wanneer je zweetkliertjes vocht produceren, verdampt dat op je huid. Bij die verdamping komt kou vrij, met als gevolg dat je lichaam weer iets afkoelt.
Zeker op warme dagen gebeurt dit dan ook de hele dag door. En natuurlijk verklaart dit ook waarom je gaat zweten wanneer je intensief beweegt. Bij het samentrekken van je spieren komt immers ook veel extra warmte vrij die je op de één of andere manier kwijt moet.
 

Persoonlijke factoren

 
Hoe veel je zweet, dat is per persoon verschillend. Gemiddeld heeft iedereen tussen de twee en vier miljoen zweetkliertjes over het hele lichaam – dat kan dus al flink verschil maken. Daarnaast zijn die kliertjes niet bij iedereen even actief! Zo kan het goed zijn dat mensen met minder zweetklieren toch uiteindelijk veel meer zweten.
Gemiddeld zweten mannen wel wat meer dan vrouwen (hoewel ze gemiddeld ook minder kliertjes hebben). Lichaamsgrootte is ook een factor die veel uitmaakt. Kleinere mensen zweten over het algemeen minder. Heb je veel spieren of veel vet, dan kan dat ook tot meer transpiratie leiden.
 

Zweten bij inspanning

 
Al met al is je zweetvolume dus van flink wat factoren afhankelijk, zoals geslacht, lichaamsbouw en simpelweg je genen. Daaruit kun je eigenlijk al direct concluderen dat het niet mogelijk is om een directe link tussen veel zweten en hevige inspanning te leggen! Iemand die van zichzelf al veel zweet, zal veel minder hoeven te doen om druipend uit de sportschool te komen.
Je hoeft je dus zeker niet te schamen als je niet extreem zwaar zweet terwijl je aan het sporten bent. Wel kan een goede zweetproductie juist betekenen dat je conditie er goed aan toe is. Mensen die regelmatig trainen, hebben namelijk vaak actievere zweetkliertjes, omdat het lichaam gedwongen is de warmteregulatie efficiënter te maken.
Veel zweten belangrijk?
 
Is het dan wel belangrijk of juist niet om veel te zweten? Het korte antwoord is: het is een slecht teken als je helemaal niet zweet. Dat betekent óf dat je lichaam oververhit kan raken, óf dat je je gewoon niet zo inspant. Meestal is dat laatste het geval als je met kurkdroge oksels aan het sporten bent. Bij cardio is de vuistregel dat je in de eerste tien minuten toch wel wat zweet moet gaan produceren.
Gebeurt dat niet, dan mag er nog wel een tandje bovenop. Maar het maakt niet heel veel uit hoe veel je precies zweet. Iemand met grote vochtvlekken over zijn hele shirt is absoluut niet per definitie beter bezig! Daarvoor zijn er gewoon te veel andere factoren die een rol spelen.
 

Blijf gehydrateerd!

 
Wel is het belangrijk om een beetje in de gaten te houden hoe veel je zweet. De reden is niet dat je zo je inspanning kunt meten, maar dat je zo voorkomt dat je uitdroogt! Bij een intensieve work-out kan je lichaam heel wat vocht verliezen. Ga maar eens voor en na een training op de weegschaal staan: dat verschil komt vrijwel geheel door wat je in de tussentijd gezweet hebt.
In principe is het de bedoeling dat je al dat vocht gewoon zo snel mogelijk weer aanvult. Het kan daarbij een beetje schipperen zijn om voor jouw lichaam de juiste hoeveelheden te vinden. Als vuistregel kun je ongeveer de hoeveelheid aanhouden die je aan gewicht verloren bent!
 

Overmatig zweten oorzaak

 
Er is bij normale transpiratie in de sportschool dus niet snel iets als ‘overmatig zweten’. Toch kun je natuurlijk te veel zweten. Die grens wordt meestal daar gelegd waar het in het dagelijks leven hinderlijk wordt. Merk jij dat je ook in het dagelijks leven steeds rondloopt met plekken in je kleren? Ben je bang om mensen een hand te geven omdat je handpalm te glibberig is.
 
Blijf je haast obsessief checken of je niet ruikt? Dan zweet je te veel. Helaas is de oorzaak daarvan vaak lastig vast te stellen, en doorgaans gaat het probleem uiteindelijk vanzelf over. Toch kan het verstandig zijn om even de huisarts te bezoeken. Die kan vaststellen of er geen ernstige onderliggende oorzaken zijn.
 

Overmatig zweten tips

 
Wat doe je nu tot die tijd als je veel zweet? Allereerst is het handig om te weten dat zweet van zichzelf niet ruikt. Pas als het met bacteriën in contact komt, krijg je die typische geur. Deodorant voorkomt dan ook niet dat je zweet, maar eerder dat het gaat stinken. Een goede deo zonder chemicaliën en een goede hygiëne zijn belangrijk.
Draag verder liever katoenen of wollen kleren dan allerlei kunststoffen die de huid kunnen verstikken. En natuurlijk is het van extra groot belang dat je dagelijks schone kleren aantrekt. Zo voorkom je dat de bacteriën zich ophopen en voor overlast gaan zorgen. Op die manier heb je zo min mogelijk last van het vele zweten!