Vragen *1

Ik eet me echt te pletter maar toch word ik niet zwaarder of gespierder!?

Uit je vraag maak ik op dat je waarschijnlijk nog geen schema hebt gemaakt. Je eet dus maar wat er te vinden is of wat de pot schaft. Op die manier heb je geen idee wat je nou precies dagelijks binnenkrijgt aan energie en meer specifiek macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vetten,...). Een voedingsschema maken is essentieel om constructief en progressief met je voeding om te gaan. Als je een schema hebt gemaakt van 3000 kcal en je bent (als beginner) na drie maanden geen gewicht aangekomen, dan eet je te weinig. Het is dan een kwestie van het schema aan te passen door bijvoorbeeld aan elke maaltijd 100 kcal toe te voegen. Dit proces blijf je herhalen tot je merkt dat je voldoende groeit. Om het minimaal aantal kcal dat je dagelijks nodig hebt uit te rekenen zijn er tal van reken-tooltjes en formules te vinden op het internet. Een voorbeeld kan je hieronder lezen. Houd er rekening mee dat die formule de energie die je nodig hebt om te werken en te trainen er nog niet bijgeteld heeft. Ook om dat te berekenen zijn er formules te vinden op het web. Uiteindelijk heeft iedereen een verschillend aantal kcal nodig om te groeien, de één al meer dan de andere. Maar iedereen kan groeien, zolang training en voeding adequaat zijn.
 
Basaal metabolisme berekenen

Een eenvoudige en betrouwbare manier om je basaal metabolisme (energieverbruik in rust) te berekenen is de Harris-Benedict formule. Hieronder volgt hoe je te werk gaat. Dat ziet er misschien wat ingewikkeld uit, maar is het niet.

De formule voor mannen gaat als volgt:
88,362 + (gewicht_in_kg X 13,397) + (lengte_in_cm X 4,799) - (leeftijd_in_jaren X 5,677)​

Dit cijfer is de energie die je verbruikt als je heel de dag niets anders zou doen dan zitten. Het is dus zonder eten (+vertering), werken of andere vormen van beweging!

Voor vrouwen is de formule:
447,593 + (gewicht_in_kg X 9,247) + (lengte_in_cm X 3,098) - (leeftijd_in_jaren X 4,33)​

Dit is een voorbeeld bij mezelf:
447,593 + (100 x 9,247) + (172 x 3,098) – (29 x 4,33) = 1779,579 kcal


Opgelet: deze berekening geeft je geen perfect cijfer, maar met bovenstaande formule zit je wel op de goede weg.

Om je totale energiebehoefte te berekenen, zijn er weer andere formules ( zie link : https://www.caloriecalculator.nl/calorieen-per-activiteit/  ) (of zoek naar alternatieven op Google).